delikatne risotto z tuńczykiem

3 (1 ocen)

  • 35 min

Przepis powstał z myślą o mamie która ze względów zdrowotnych jest na diecie ryżowej wysoko białkowej.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    1 woreczek ryżu
    300 ml soku pomidorowego
    6szt małych marchewek
    1 pomidor bez skórki
    1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym
    natka pietruszki
    przyprawy
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Delikatne risotto z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki gotujemy w małej ilości wody doprawiając delikatnie solą.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy ryż, podprażamy go delikatnie i podlewamy wodą, która została po ugotowaniu marchewek. Pozwalamy by ryż wchłonął wodę i delikatnie mieszamy nie pozwalając by nam przywarł do dna patelni. Ryż podlewamy niewielką ilością soku pomidorowego i dusimy pod przykryciem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy pozostałą część soku i gotujemy na małym ogniu, ryz powinien wchłonąć płyn ale nie należy dopuścić by się rozgotował - należy często mieszać
  • 3. Marchewki kroimy na talarki, pietruszkę drobno siekamy, dodajemy tuńczyka - dusimy z ryżem jeszcze 5min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować