Błyskawiczne bułeczki

0 (0 ocen)

  • 25 min

szybka czosnkowa przekąska

  • 25 min

Składniki:

  • 350g mąki
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50g masła lub margaryny
    150ml mleka

    NADZIENIE
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki ziół prowansalskich

Błyskawiczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej piekarnik do 250 stopni. Wymieszaj mąkę sól i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło lub margarynę, wlej mleko i szybko wyrób ciasto.
    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj bułeczki.
  • 2. Przygotuj nadzienie: dokładnie wymieszaj masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami.
  • 3. W każdej bułeczce zrób otwór - palcem zanurzonym w mące. Wypełnij otwory nadzieniem czosnkowym i delikatnie sklej brzegi, by masło nie wypłynęło.
    Posyp bułeczki odrobiną soli i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok 15min.

Porady

doskonale do tych bułeczek pasuje gruba sól

Komentarze

Podobne przepisy