Czekoladowo-orzechowy z lizakami bezowymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Torcik został przełożony kremem z białej czekolady. Udekorowany kakaowymi bezikami. Pyszny, idealny do kawy.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy x2:

    - 2 jajka

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżki mąki tortowej

    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    - 1 łyżka kakao

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy x2:

    - 2 jajka

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżki mąki tortowej

    - 3 łyżki mielonych orzechów włoskich

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem z białej czekolady:

    - 15 dag masła

    - 5 łyżek cukru pudru

    - 10 dag białej czekolady

    krem maślany:

    - 100 g miękkiego masła 82%

    - 85 g cukru pudru

    - 1,5 łyżki zimnego mleka

    - sok z cytryny do smaku

    - kakao do smaku

    Bezy:

    - 1 białko

    - 1/4szklanka cukru

    - kakao według uznania

    Polewa:

    - 10 dag gorzkiej czekolady

    - 110 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Czekoladowo-orzechowy z lizakami bezowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty kakaowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
  • 2. Biszkopty orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 3. Bezy: Białko ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy beziki i lizaki bezowe na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
  • 4. Krem czekoladowy: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.
  • 5. Składanie: Biszkopty przekładamy kremem czekoladowym zaczynając od orzechowego biszkoptu na przemian z kakaowymi.
  • 6. Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość (aż będzie białe) i następnie dodajemy pozostałe składniki przy tym dokładnie ucierając. Boki tortu smarujemy kremem maślanym.
  • 7. Polewa: Czekoladę łamiemy na kawałki. Śmietankę podgrzewamy prawie do momentu wrzenia. Czekoladę zalewamy śmietanką, odstawiamy na kilka minut. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy polewę do ostygnięcia. Letnią dekorujemy tort.
  • 8. Dekoracja: Dekorujemy na schłodzonej polewie tort bezikami i lizakami bezowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować