Czekoladowo Jabłkowe Ciasto Na Białkach

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, wilgotne ciasto z duża ilością kakao i czekolady. Bardzo nam smakowało, że jak znów nazbieram białek to pewnie znowu je upiekę ;)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na keksówkę o długości 25 cm

    Ciasto:
    5 białek (waga około 180 g )
    125 g cukru drobnego
    80 ml oleju
    125 g mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    40 g kakao (3 łyżki)
    1 jabłko, obrane i starte na grubych oczkach
    Polewa:
    80 g czekolady deserowej
    40 ml mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Czekoladowo jabłkowe ciasto na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia się na niższych obrotach.
    2. Następnie do ubitych białek partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i mieszamy bądź krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.
    Na sam koniec dodajemy starte jabłko, mieszamy i wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.

    Pieczemy w 180 stop przez około 50 minut do suchego patyczka.

    Polewa

    3. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto.

Porady

Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru) wsadzam ciasto na 10 minut do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Czekolada Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować