Pyszne, wilgotne ciasto z duża ilością kakao i czekolady. Bardzo nam smakowało, że jak znów nazbieram białek to pewnie znowu je upiekę ;)
1 godz. 15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na keksówkę o długości 25 cm
Ciasto:
5 białek (waga około 180 g )
125 g cukru drobnego
80 ml oleju
125 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g kakao (3 łyżki)
1 jabłko, obrane i starte na grubych oczkach
Polewa:
80 g czekolady deserowej
40 ml mleka
Czekoladowo jabłkowe ciasto na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia się na niższych obrotach.
2. Następnie do ubitych białek partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej i mieszamy bądź krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera.
Na sam koniec dodajemy starte jabłko, mieszamy i wykładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.
Pieczemy w 180 stop przez około 50 minut do suchego patyczka.
Polewa
3. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto.
Porady
Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru) wsadzam ciasto na 10 minut do lodówki.
Komentarze