Czekoladowe ciasto rafaello

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tak niewiele wystarczy, aby cieszyć się jak małe dziecko z niespodzianki ukrytej w cieście.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 8 jajek
    - 1 szkl. cukru
    - 6 łyżek mąki
    - 4 łyżki kakao
    - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    - 350 g masła
    - 5 łyżek cukru
    - cukier waniliowy
    - 2 szkl. mleka w proszku
    - 200 g wiórków kokosowych
    - kilkanaście orzechów laskowych
    - kilka wypestkowanych wiśni namoczonych w alkoholu

    Polewa:
    - ¼ masła
    - czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Rafaello

Czekoladowe ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Dodaj do jajek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na formę o wym. 24x34 i piecz 35 min w temp. 170st. Po przestygnięciu ciasto przekrój na pół. W górnej warstwie równomiernie powycinaj kółeczka kieliszkiem.
  • 2. Masło zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodawaj przesiane mleko w proszku i kokos ucierając mikserem. Krem wyłóż na ciasto, zostawiając taką ilość, aby wypełnić powstałe dziurki. Przykryj górnym ciastem. Do dziurek powkładaj orzechy zamiennie z wiśniami. Przykrywaj masą, a na krem układaj powycinane krążki, delikatnie dociskając. Wstaw do lodówki
  • 3. Polewa: Masło roztop w kąpieli wodnej wraz z czekoladą. Gdy przestygnie i zacznie tężeć, polewaj guziczki, a potem rozprowadzaj czekoladę po całym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować