Masa kokosowa:
- 350 g masła
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 2 szkl. mleka w proszku
- 200 g wiórków kokosowych
- kilkanaście orzechów laskowych
- kilka wypestkowanych wiśni namoczonych w alkoholu
Czekoladowe ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiej z proszkiem i kakao. Dodaj do jajek i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na formę o wym. 24x34 i piecz 35 min w temp. 170st. Po przestygnięciu ciasto przekrój na pół. W górnej warstwie równomiernie powycinaj kółeczka kieliszkiem.
2.Masło zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Odstaw do przestygnięcia. Następnie stopniowo dodawaj przesiane mleko w proszku i kokos ucierając mikserem. Krem wyłóż na ciasto, zostawiając taką ilość, aby wypełnić powstałe dziurki. Przykryj górnym ciastem. Do dziurek powkładaj orzechy zamiennie z wiśniami. Przykrywaj masą, a na krem układaj powycinane krążki, delikatnie dociskając. Wstaw do lodówki
3.Polewa: Masło roztop w kąpieli wodnej wraz z czekoladą. Gdy przestygnie i zacznie tężeć, polewaj guziczki, a potem rozprowadzaj czekoladę po całym cieście.
Komentarze