Ciasteczka podwójnie czekoladowe z kawałkami czekolady karmelowej

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kto ma ochotę na pyszne ciastka, na które potrzebujemy naprawdę niewiele czasu. Np zapowiadają się goście, w szafce nic słodkiego, takie ciasteczka to idealne rozwiązanie :)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka masła ekstra
    cukier waniliowy
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 (kopiasta) łyżka gorzkiego kakao
    1 łyżka kokosu
    czekolada karmelowa (oczywiście można zastąpić inną)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka podwójnie czekoladowe z kawałkami czekolady karmelowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, cukier waniliowy oraz jajko ucieramy. Następnie dokładamy do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz kakao. Ja wszystko robiłam ręcznie, nie chciało mi się nawet miksera wyciągać, nie było takiej potrzeby. Poza tym i mniej mycia przy okazji.
  • 2. Na koniec dokładamy skrojoną na drobno czekoladę. Dobrze przemieszać.
  • 3. Małą łyżeczką wybieramy ciasto, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W odpowiednich odstępach, ciasteczka się trochę rozleją. Ja delikatnie spłaszczyłam kulki widelcem.
  • 4. Do nagrzanego piekarnika na ok 12-15 minut w temperaturze 170-180stopni. Ciastka po wyciągnięciu będą dość miękkie. Studzimy na kracie. W tym czasie pięknie stwardnieją :)

Porady

Przygotować się na to, że znikną w tempie ekspresowym i będzie trzeba robić jeszcze jedną porcję. Przy okazji w tym przepisie można kombinować z różnymi dodatkami: orzechy, rodzynki, żurawina, zamiast kakao jakiś aromat. Itd itp

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować