Ciasteczka podwójnie czekoladowe z kawałkami czekolady karmelowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kto ma ochotę na pyszne ciastka, na które potrzebujemy naprawdę niewiele czasu. Np zapowiadają się goście, w szafce nic słodkiego, takie ciasteczka to idealne rozwiązanie :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka masła ekstra
    cukier waniliowy
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 (kopiasta) łyżka gorzkiego kakao
    1 łyżka kokosu
    czekolada karmelowa (oczywiście można zastąpić inną)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka podwójnie czekoladowe z kawałkami czekolady karmelowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, cukier waniliowy oraz jajko ucieramy. Następnie dokładamy do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kokosem oraz kakao. Ja wszystko robiłam ręcznie, nie chciało mi się nawet miksera wyciągać, nie było takiej potrzeby. Poza tym i mniej mycia przy okazji. Na koniec dokładamy skrojoną na drobno czekoladę. Dobrze przemieszać. Małą łyżeczką wybieramy ciasto, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W odpowiednich odstępach, ciasteczka się trochę rozleją. Ja delikatnie spłaszczyłam kulki widelcem.
    Do nagrzanego piekarnika na ok 12-15 minut w temperaturze 170-180stopni. Ciastka po wyciągnięciu będą dość miękkie. Studzimy na kracie. W tym czasie pięknie stwardnieją :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować