Czekoladowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie przełączyć mikser na najniższe obroty i dodawać kolejno: przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, olej i wodę.Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
2.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietana-fixem, prawie na sztywno. Dodać serek mascarpone, kakao, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę.
Z podanych składników przygotować poncz.
3.Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Pierwszą część nasączyć, posmarować dżemem (ilość według uznania), wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Wierzch posypać startą czekoladą.
Porady
W wersji tylko dla dorosłych, do ponczu można dodać odrobinę alkoholu.
Komentarze