Czekoladowa fantazja

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Ciężko się mu oprzeć i jest idealne dla miłośników czekolady.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki kakao
    1 łyżka wody
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    KREM CZEKOLADOWY:
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    250 g serka mascarpone
    0,25 szklanki kakao
    pół tabliczki czekolady deserowej
    1 śmietana-fix

    DO NASĄCZENIA BISZKOPTU:
    pół szklanki wrzątku
    1 łyżeczka kakao
    pół łyżeczki cukru

    PONADTO:
    dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie przełączyć mikser na najniższe obroty i dodawać kolejno: przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, olej i wodę.Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do uzyskania suchego patyczka w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietana-fixem, prawie na sztywno. Dodać serek mascarpone, kakao, zmiksować. Dodać drobno posiekaną czekoladę.
    Z podanych składników przygotować poncz.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.
    Pierwszą część nasączyć, posmarować dżemem (ilość według uznania), wyłożyć 3/4 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Wierzch posypać startą czekoladą.

Porady

W wersji tylko dla dorosłych, do ponczu można dodać odrobinę alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować