Delikatna białkowa pianka

4.5 (187 ocen)

Pianka jest delikatna i pyszna. Jest to dobry sposób na wykorzystanie niepotrzebnych białek.Moja Babcia zawsze robiła ją z białek pozostałych po pieczeniu pączków.

Składniki:

  • 10 białek
    szklanka mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    szklanka cukru pudru
    2 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatna białkowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pianka 2 1. Zagotować mleko i rozrobić w nim żelatynę - wystudzić.
    Ubić pianę z białek, dodać cukier i wlać zimne mleko z żelatyną. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół do jednej dodać kakao, drugą pozostawić bez zmian.
    Masę wylewać według uznania do natłuszczonej formy lub pucharków.
    Deser można posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować