Fale Dunaju

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealne do niedzielnej kawy, jak również na większe przyjęcia.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 masło roślinne 250g
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki + 2 łyżki
    2 łyżki kakao
    Dwa duże jabłka
    Krem:
    pół litra mleka
    budyń śmietankowy
    1 masło roślinne 250g
    1/2 szklanki cukru pudru

Fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i masło roślinne ubijać na pulchną masę, dodając po jednym jajku. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Powstałą masę podzielić na dwie części, do jednej dodać dwie łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki.
    Masy wykładać przemiennie na blachę wyłożoną pergaminem. Jabłka obrać i pokroić w plasterki , następnie powciskać je w masę. Ciasto piec, aż do suchego patyczka.
  • 2. Z mleka i budyniu ugotować budyń i wystudzić go. Ucierając masło dodawać porcjami wystudzony budyń a na końcu cukier puder.
    Powstały krem wyłożyć na zimne ciasto.
    Wierzch można obsypać startą czekoladą lub polać polewą.
    Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Budyń i masło do kremu powinno mieć temperaturę pokojowa, w przeciwnym razie krem może się zważyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy