Ciasto Czekoladek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mój synek uwielbia czekoladę w każdej postaci.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    500g serka homogenizowanego naturalnego
    2 czekolady mleczne
    1 czekolada gorzka
    2 łyżki mleka
    200 g śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    Masa śmietanowa:
    600 g śmietany 30%
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    galaretki gotowe kolorowe w cukrze na wagę 350 g
    Góra:
    Wafelek kakaowy lub czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do tortownicy średnica 24 cm. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 min. Przekroić na 2 krążki.
    Masa czekoladowa: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko,przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku. Śmietanę 30% obić z cukrem pudrem. Serki utrzeć z rozpuszczonymi czekoladami na puszystą masę, dodać ubitą śmietanę delikatnie mieszając, na końcu połączyć z rozpuszczona płynną żelatyną.
    Tężejącą masę wyłożyć na blat biszkopta i przykryć drugim, wstawić do lodówki.
    Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzątku. Galaretki pokroić w mała kosteczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, połączyć z płynną żelatyną , na końcu dodać pokrojone galaretki. masę wyłożyć na wierzch ciasta.
    Górę posypać startym na tarce na dużych oczkach wafelkiem.

Porady

Warto zdjąć skórkę z biszkopta, śmietana przylgnie do biszkopta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (627 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować