Czarne Bambo

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto warstwowe z kremem .Idealne na każda okazję .

  • 2 godz.

Składniki:


  • CIASTO MAKOWE:
    150 g margaryny
    8 jajek
    20 g cukru pudru
    100 g miodu płynnego
    1 łyżeczka kakao
    300 g mielonego maku
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody.
    BISZKOPT :
    białka z 6 jaj wykorzystanych do masy kremowej
    1 szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu 10 %
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA KREMOWA:
    6 żółtek
    500 ml mleka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    500 g margaryny
    MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:
    500 g obranego rabarbaru
    500 g jabłek startych na tarce jarzynowej
    2 galaretki agrestowe
    1/2 szklanki cukru kryształ.
    50 g margaryny
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czarne bambo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MAKOWE:
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno po jednym żółtko. Białka ubijamy chwilę wcześniej i odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz pod koniec ubijania mak. Następnie dodajemy pianę ubitą z białek delikatnie miksujemy. Blaszki o wymiarach 36 x 25 cm wykładamy folią posmarowana olejem i oprószoną mąką .Ciasto wylewamy do dwóch blaszek dzieląc je na tzw"oko" na równe części. Pieczemy osobno po 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

    BISZKOPT: Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.

    MASA KREMOWA: Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka. Resztę mleka gotujemy. Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.Zimny miksujemy z miękką margaryną .

    MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA: Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wkładamy do garnka dodajemy cukier i margarynę . Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami. Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy.
    SKŁADAMY CIASTO; W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem. Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .Przykrywamy ciastem makowym. Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową . Posypujemy płatkami migdałowymi.

    CHŁODZIMY W LODÓWCE.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować