ciasto ucierane z masą z kaszy manny

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    2 łyżki dżemu
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody


    Masa:

    1/2 litra mleka
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki kaszy manny
    1 olejek rumowy


    Polewa:

    1/3 kostki masła
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mleka
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.98 (187 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Bambo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję kakao i dżem, wbijam po jednym jajku. Mąkę mieszam z sodą, dodaję do masy maślanej. Na końcu wlewam mleko, mieszam i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i piekę przez 55 min. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.. Kaszę manną gotuję na mleku, studzę. Masło ucieram z cukrem dodając po łyżce zimną kaszę. Na końcu wsypuję kakao i masą przekładam moje ciasto. Składniki na polewę podgrzewam do połączenia się ze sobą. Nie gotuję. Polewam ciasto i odstawiam by czekolada zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować