Aromat cytryn jest bardzo mocno wyczuwalny ale nie zabija całkiem smaku sera , sernik przełożyłam cytrynową galaretką , a wierzch ozdobiłam cytrynowymi bezami , polecam !
Cytrynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia .
Oddzielamy białka od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę . W osobnej misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy żółtka , sok z cytryny i startą skórkę z cytryny . Następnie dodajemy serek . Dobrze mieszamy .
Żelatynę rozpulchniamy w połowie szklanki zimnej wody a następnie rozpuszczamy w gorącym mleku . Lekko studzimy .
Masę serową dzielimy na dwie równe części . Połowę przestudzonej żelatyny dodajemy do jednej części masy serowej . Mieszamy . Dodajemy połowę ubitych białek , delikatnie łączymy . Wylewamy do tortownicy uprzednio wyłożonej biszkoptami i wkładamy do lodówki by stężała .
Jak galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na stężałą masę serową i ponownie schładzamy w lodówce .
Na końcu gdy galaretka stężeje wylewamy resztę masy serowej , wymieszanej z żelatyną i białkami ( na skutek upływu czasu , który musieliśmy odczekać zanim galaretka się zetnie, prawdopodobnie będziemy musieli ponownie ubić białka i rozpuścić żelatynę a następnie wszystko delikatnie połączyć ).
Całość ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia .
Komentarze