Cytrynowe makaroniki

4.51 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Smaczne i chrupiące ciasteczka w różnych kolorach. Gdy je ładnie zapakujemy, mogą być pięknym słodkim prezentem!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Makaroniki :

    75 g mąki migdałowej
    75 g cukru pudru
    60 g białek
    92 g cukru
    25 ml wody
    dowolny sypki barwnik spożywczy

    Ponadto:
    1/2 op mascarpone
    1/2 szkl śmietany 30 %
    cukier puder do smaku
    lemon curd
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Makaroniki

Cytrynowe makaroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę migdałową przesiewamy przez sitko i łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy 30 g białek , dowolny barwnik w proszku i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  • 2. Pozostałe 30 g białek ubijamy mikserem na sztywno, dodając 17 g cukru kryształu. Podgrzewamy w rondelku 25 ml wody i 75 g cukru. Gotujemy syrop, aż osiągnie temperaturę 118 st C. Wlewamy do ubitej bezy i ubiajmy ok 10 min, aż beza będzie wystudzona.
  • 3. Ubitą bezę mieszamy delikatnie z masą migdałową, Przekładamy do rękawa z okrągłą tylką i wyciskamy na macie do makaroników porcje masy.
  • 4. Zostawiamy ciastka na ok 1 godz do wysuszenia w temperaturze pokojowej, żeby zrobiła się na nich cienka skorupka.
  • 5. Pieczemy ok 20 min w piekarniku z termoobiegiem w 120 st. W razie potrzeby przedłużamy czas pieczenia. Ciastka powinny być chrupiące z zewnątrz, a miękkie i lekko ciągnące wewnątrz. Zoatawiamy do wystudzenia i ściągamy z maty dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  • 6. Miksujemy mascarpone ze śmietaną, pod koniec dodając lemon curd i cukier do smaku. Masą przekładamy ciasteczka. Mozemy przełożyć samym lemon curd, będą wtedy bardziej orzeźwiające i zrównoważy się słodycz bezy. Z podanych składników wychodzi po przełożeniu ok 24 średnie makaroniki. Smacznego. Przepisem zainspirowałam się ze strony www.mojewypieki.com

Porady

Zamiast mąki migdałowej możemy użyć migdałów bez skórki zmielonych w młynku do kawy i przesianych przez drobne sitko. Gdy nie posiadamy maty do piecznia makaroników, możemy użyć blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka najlepiej smakują ok 2 godziny po przełożeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować