Cukiniowy kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym

  • wyświetlono: 267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szybkie i zarazem smaczne danie obiadowe :)

renatka1998
  • 30min

Składniki

Filet drobiowy - 1 podwójny
Cebulka czerwona - 2 szt.
Cebula biała - 1 szt.
Cukinia - 1 szt.
Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
Śmietana kwaśna 12% - 3 łyżki
Śmietanka słodka 12% - 3 łyżki
Sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia, oregano, vegeta, cukier, jako przyprawy
Olej rzepakowy - 2 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Cukiniowy kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym

  • 1. Fileta drobiowego myjemy, przyprawiamy vegetą i pieprzem, odstawiamy na chwilkę, kroimy na kostki i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Na bardzo szybkim ogniu smażymy dosłownie 2 min do zezłocenia z zewnątrz.
    Gotowego przekładamy do garneczka i przykrywamy pokrywką. Nie podgrzewamy, ma sobie odstać :).
  • 2. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasionka, następnie kroimy razem ze skórką na kosteczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Na pozostałym ze smażenia kurczaka oleju dusimy, aż cukinia straci jasny kolor, po czym dodajemy do naszego kurczaka.
  • 3. Teraz robimy sos, na patelnię dajemy koncentrat pomidorowy rozmieszany w 3/4 szklanki wody, przesmażamy chwilkę, zmniejszamy gaz, dajemy smietanę, śmietankę, vegetę 1 łyżeczkę, paprykę słodką 1 łyżkę, bazylię 1 łyżeczkę, oregano 1 łyżeczkę, na czubku łyżeczki też cukier dla wydobycia smaku, mieszamy, i chwilkę pogotujmy. Trzeba smakować w trakcie i wg swojego smaku dodawać jak czegoś nam brakuje :)
  • image-26f72j44. Jak już mamy zadowalający sos, wlewamy do naszego garneczka z kurczakiem i cukinią, na małym ogniu gotujemy około 5 min, mieszając. Podajemy z czym kto lubi, u mnie akurat z makaronem ryżowym, ale też z powodzeniem może być ryż, bądź ziemniaki. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Smacznego :)

Porady

Kurczak po zdjęciu z patelni po szybkim smażeniu może być w środku surowy, tak właśnie być powinno, Zamknięty z zewnątrz, dojrzewa sobie w garnku, dochodzi do siebie, zachowując swoja soczystość. Nie obawiajmy się, że tak zostanie, później jeszcze chwilkę się dusi razem z sosem i warzywami, a przez ten wcześniejszy etap nie robi się wiórowaty, tylko soczyście smaczny :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urody

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym

Dodane przez: Skotka

Żeberka duszone w sosie pomidorowo - śmietanowym

Pyszne, miękkie mięso, a do tego...

Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym

Gołąbki są jednym z moich ulubionych...

Pulpety

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pulpety w sosie pomidorowo- śmietanowym

Ulubione danie moich dzieci czyli...

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Dodane przez: kamila19851

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Szybka propozycja obiadowa.

Schab w sosie śmietanowo-pomidorowym

Dodane przez: justi2401

Schab w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

Kruchy schab w sosie ze świeżych...

Kurczak z groszkiem w sosie śmietanowym

Dodane przez: AnetaJ

Kurczak z groszkiem w sosie śmietanowym

To proste i ekspresowe danie. Kurczak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE