Ciemny biszkopt - przepis podstawowy

4.5 (149 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Sprawdzony przepis na biszkopt przekazywany z pokolenia na pokolenie.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • - 8 jaj
    - 6 łyżek mąki
    - 2 łyżki kakao
    - 8 łyżek cukru
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - margaryna do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt kakaowy Biszkopty

Ciemny biszkopt - przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
  • 3. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
  • 4. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodajemy po jednej łyżce do masy i mieszamy na wolnych obrotach mikserem lub drewnianą łyżką.
  • 5. Wylewamy na wysmarowaną margaryną formę. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 20-30 minut.

Porady

Piekarnik koniecznie musi być rozgrzany. Wtedy mamy pewność, że biszkopt wyrośnie i nie opadnie oraz będzie puszysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować