CIASTO Z SEREM. POLEWA CZEKOLADOWA SMAROWANA NA GORĄCE CIASTO.

  • wyświetlono: 4995 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 4

Uniwersalne ciasto, które może być z owocami, z serem, z makiem i jako sero-mak. Polewa czekoladowa jest smarowana na gorącym cieście, szybko zastyga, jest elastyczna, nie kruszy się i dobrze się kroi.

DanusiaC
  • 100min

Składniki

Ciasto :
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy, lub aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao do posypania ciasta

Ser :
- 1/2 kg sera białego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka

Polewa :
- 1.2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 2 łyżki wrzącej wody

Ponad to : kokos do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO Z SEREM. POLEWA CZEKOLADOWA SMAROWANA NA GORĄCE CIASTO.

  • 1. Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo: olej (cienkim strumyczkiem, lub po łyżce - żeby masa się nie ścięła), następnie po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
    Formę o wym. 34 x 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przełożyć ciasto do formy, równo rozsmarować i posypać po wierzchu kakao.
  • 2. Ser zmielić 2x. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ser, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować. Ubić pianę z białek i delikatnie łyżką wmieszać w masę serową.
    Łyżeczką kłaść porcjami obok siebie masę serową na cieście.
    Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok 45-50 min w temp.180 stopni.
    Po wyjęciu ciasta, od razu na gorące rozsmarować polewę czekoladową
    i od razu posypać kokosem, bo polewa szybko tężeje.
  • 3. Składniki polewy utrzeć na jednolitą masę. Polewa po utarciu jest matowa, a po rozsmarowaniu na gorącą powierzchnię ciasta, uzyskuje połysk.

Porady

Przepis dostałam od koleżanki jako ciasto do owoców. Na ciasto po upieczeniu i ostudzeniu, można
dać masę budyniową i polewę. Można do ciasta dać 2 łyżki kakao (wtedy trzeba odebrać 2 łyżki mąki). Można ciasto piec z owocami sezonowymi z owocami z kompotu, z serem, lub makiem i jeszcze stosując wiele innych kombinacji.
Ciasto ponieważ jest z olejem, długo utrzymuje świeżość i nie rozmaka od soku owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serkokoskakaopolewa czekoladowaCiasto uniwersalnepolewa elastycznanie kruszy siędobrze się kroi

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto z gruszkami

Dodane przez: mimiwiki

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Pyszne, szybkie i bardzo proste...

ciasto czekoladowe z wiśniami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami,...

Czekoladowe ciasto

Dodane przez: DanusiaC

CZEKOLADOWE CIASTO NA BIAŁKACH Z OWOCOWĄ...

Kolorowe, smaczne ciasto z wykorzystaniem...

Czekoladowe ciasto z cukinii

Dodane przez: Mienta

Czekoladowe ciasto z cukinii

Super wilgotne i puszyste ciasto...

Czekoladowe ciasto na herbatnikach

Dodane przez: Anyzkowo

Czekoladowe ciasto na herbatnikach

Propozycja dla tych którym nie...

„Ciasto czekoladowe z jabłkami”

Dodane przez: nadia180

„Ciasto czekoladowe z jabłkami”

Wspaniałe w smaku ciasto. Synek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE