Ciasto z płatkami pszennymi

0 (0 ocen)

Ciasto a'la chlebek na słodko

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    4 jajka
    125 g płatków pszennych ( ok 2 szklanki)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki śmietany 18%
    1/2 szklanki mąki pszennej

    Masa:
    4 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany 18%
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka mąki pszennej
    rodzynki
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    kandyzowana skórka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z płatkami pszennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z płatkami pszennymi 1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 35-40 min. Gdy ciasto jest już w piekarniku, na gazie rozpuszczam masło z miodem, dodaję śmietanę i zgęszczam mąką. Powstaje coś w rodzaju budyniu. Do masy wrzucam bakalie i zestawiam z ognia. Na podpieczone ciasto wykładam ową masę i wstawiam jeszcze na 10-12 min do piekarnika, zwiększając temperaturę do 200'C. Gotowe wyjmuję i odstawiam by wystygło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować