ciasto z kremem agrestowym i borówkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

orzeźwienie na upalne lato

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj ( jeżeli są duże to 5)
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku
    2 łyżki mąki

    KREM AGRESTOWY:
    1 kostka masła
    8 łyżek cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 litrowy słoik ugotowanego rozdrobnionego agrestu
    0,5 litra kompotu z agrestu
    3 czubate łyżki żelatyny

    BITA ŚMIETANA:
    0,5 litra śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru

    BORÓWKI

    blacha 35 na 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem agrestowym i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,proszek. Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym,wylać ciasto,piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ).
  • 2. Żelatynę rozpuścić w gorącym kompocie, odstawić do wystudzenia.
  • 3. Agrest zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  • 4. Masło zmiksować z cukrami, dodawać po łyżce agrestu. Na końcu dodać POŁOWĘ przygotowanej żelatyny.
  • 5. Biszkopt przekroić i przełożyć kremem agrestowym.
  • 6. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać pozostałą żelatynę i borówki. Wyłożyć na biszkopt.

Porady

WAŻNE! Jeżeli w czasie dodawania do masła agrestu zrobi się serek - to krem lekko podgrzewam na gazie aż do uzyskania gładkiej masy. Dopiero potem dodaję żelatynę. Ja przygotowałam krem i kompot ze świeżego agrestu, a w zimie wykorzystuję zaprawiony agrest. Do ubitej śmietany można dodać dowolne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować