Ciasto z delicjami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Przygotowanie Masy Czekoladowej:
Z odmierzonego mleka zostawić ok. 0,5 szkl., a resztę wlać do garnka.
Zagotować mleko na średnim płomieniu.
Między czasie do pozostałego mleka wbić jajka.
Wsypać cukier.
Dodać mąkę pszenną.
Wymieszać, aby nie było grudek (najlepiej mikserem).
Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając.
W czasie tego gotowania wrzucić połamaną w kostkę czekoladę.
Zdjąć z płomienia, gdy czekolada się rozpuści, a budyń przestanie gęstnieć.
Ostudzić budyń od czasu do czasu mieszając, aby nie zrobiły się kożuchy (ja wkładam do zimnej wody i mieszam, wtedy nie trzeba długo czekać).
Margarynę pokroić na mniejsze kawałki.
Utrzeć/Zmiksować na puszysto/kremowo.
Dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.
na biszkopt wyłożyć masę czekoladową a na masę ułożyć delicje.
następnie wylać na to sztywniejącą galaretkę rozrobioną według przepisu
Komentarze