ciasto na zimno z ananasami

5 (147 ocen)

  • 1 min

Gdy byłam mała babcia zawsze piekła ten wspaniały deser i dawała go tylko po zjedzonym obiedzie. Teraz sama robię go moje wnuczce która się nim zachwyca. jest naprawdę bardzo smaczny .

  • 1 min

Składniki:

  • 3 paczki okrągłych biszkoptów
    3 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
    puszka ananasów w plastrach
    krem do karpatki
    250 g masła
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto na zimno z ananasami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować krem do karpatki zgodnie z przepisem na opakowaniu (najczęściej jedna paczka przeznaczona jest na 0,5 l mleka). Odstawić do wystygnięcia. Aby na budyniu nie zrobiła się gruba warstwa kożuchu, przykryć wierzch folią. Kiedy przestygnie, utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego zimny budyń, za każdym razem dokładnie ucierając.

    Ugotować jedną galaretkę i po lekkim przestudzeniu szybko zamaczać w niej biszkopty, które od razu poukładać w wyłożonej folią tortownicy. Kiedy pierwsza warstwa ciastek pokryje cały spód, tortownicę wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozłożyć pierwszą połowę kremu, na którą znowuż wyłożyć warstwę biszkoptów pomaczanych w galaretce. Tortownicę ponownie wstawić do lodówki na 5-10 minut. Następnie na ciastach umieścić drugą warstwę kremu i przykryć ją kolejnymi biszkoptami, zamaczanymi w galaretce. Coraz bardziej wypełnioną składnikami ciasta tortownicę włożyć do lodówki.

    Ugotować dwie galaretki, ostudzić i odstawić do lodówki. Kiedy zaczną tężeć, rozłożyć na ostatniej warstwie biszkoptów plastry ananasów i oblać je galaretką. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.

    Ciekawym rozwiązaniem jest oddzielenie 3 łyżek od drugiej połówki kremu, dodanie do nich 1 łyżki kakao i wyłożenie cieniutkiej warstewki na jasnej masie tuż przed ułożeniem ostatniej warstwy biszkoptów. Innym urozmaiceniem jest dodanie 1,5 łyżki kakao do całej drugiej połowy maślano-budyniowej masy.

Porady

Zamiast gotowego kremu do karpatki można użyć tego, zrobionego samodzielnie. Do jego wykonania będzie potrzebne: - 5 żółtek - ¾ szklanki cukru - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - 1 szklanka mleka - 250 g masła Żółtka utrzeć w garnku z cukrem i budyniem. Mleko zagotować i powoli wlać do żółtek ciągle mieszając. Masę zagotować na małym płomieniu nieustannie mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć z rozkręconym dobrze masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować