Ciasto trzepane

4.98 (192 ocen)

Pyszne i tanie w przygotowaniu ciasto z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji", które można robić na wiele sposobów, ja zrobiłam z rabarbarem.

Składniki:

  • 8 jajek
    30 dag mąki
    30 dag cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 - 2 łyżeczki kakao

    Dodatkowo:
    dowolne owoce (użyłam rabarbaru)
Wystaw ocenę:

4.98 (192 ocen)

Ciasto trzepane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić sztywną pianę z białek, stopniowo dodając cukier, po 1 żółtku, olej oraz mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
  • + 2. Przygotowanie do pieczenia:
    Białe ciasto wyłożyć na blaszkę (25/35 cm), następnie wykładać porcjami ciemne ciasto kakaowe. Na ciasto można położyć dowolne owoce lub kubkami ser utarty jak na sernik oraz mak przygotowany jak na makowiec. Piec 30 - 40 min. w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować