Ciasto kawowo-kokosowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE;
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    3 - 4 żółtka
    15 dag masła
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    CIAST KAWOWE:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 -4 łyżki mąki
    2 łyżki suchej mielonej kawy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO KOKOSOWE:
    1/4 szklanki białek (użyłam 3 białka z ciasta kruchego)
    1/2 szklanki cukru
    10 dag wiórków kokosowych
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

    DODATKI:
    ok. 1 kg rabarbaru
    cukier do smaku
    4 - 5 łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kawowo-kokosowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Żółtka dobrze roztrzepać z cukrem. Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać ocet, roztrzepane z cukrem żółtka i na końcu śmietanę. Dokładnie i szybko wyrobić ciasto kruche.
  • 2. CIASTO KAWOWE:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawą. Delikatnie wymieszać.
  • 3. CIASTO KOKOSOWE:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać.
  • 4. PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:
    Dno blaszki (25/35 cm.) wyłożyć ciastem kruchym (podpiec 10 - 15 min. w temp. 180*C) i posypać bułką tartą, ułożyć odsączony rabarbar (wcześniej zasypany cukrem i odstawiony na ok. 1 godz.). Wykładać kupkami naprzemiennie ciasto kawowe i kokosowe. Piec w temp. ok. 180*C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kokos Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować