Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem na soku jabłkowym, na które przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji"
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 - 4 żółtka
3 żółtka gotowane
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 l soku jabłkowego
3 budynie o smaku owocowym bez cukru (użyłam malinowego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kg pokrojonego rabarbaru (użyłam 70 dag)
cukier do smaku
Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przetartymi przez sito gotowanymi żółtkami. Dodać żółtka surowe i cukier puder. Szybko zarobić ciasto i podzielić na dwie części.
2.Masa budyniowa:
Budyń w proszku roztrzepać z mąką ziemniaczaną w małej ilości soku jabłkowego. Pozostały sok zagotować, dodać rabarbar i na końcu wlać rozmieszany budyń. Mieszać do czasu zagotowania. Posłodzić do smaku.
3.Przygotowanie do pieczenia:
Na spód blaszki (25/35 cm) wyłożyć jedną część ciasta (podpiekłam 15 min. w temp. 180*C) i przykryć ciepłą masą budyniową. Na wierzch masy rozłożyć drugą część ciasta. Piec w temp. 180*C przez ok. 30 - 35 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze