Ciasto z rabarbarem

4.5 (162 ocen)

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem na soku jabłkowym, na które przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    20 dag masła
    10 dag cukru pudru
    3 - 4 żółtka
    3 żółtka gotowane
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 l soku jabłkowego
    3 budynie o smaku owocowym bez cukru (użyłam malinowego)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kg pokrojonego rabarbaru (użyłam 70 dag)
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem Desery

Ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przetartymi przez sito gotowanymi żółtkami. Dodać żółtka surowe i cukier puder. Szybko zarobić ciasto i podzielić na dwie części.
  • 2. Masa budyniowa:
    Budyń w proszku roztrzepać z mąką ziemniaczaną w małej ilości soku jabłkowego. Pozostały sok zagotować, dodać rabarbar i na końcu wlać rozmieszany budyń. Mieszać do czasu zagotowania. Posłodzić do smaku.
  • 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Na spód blaszki (25/35 cm) wyłożyć jedną część ciasta (podpiekłam 15 min. w temp. 180*C) i przykryć ciepłą masą budyniową. Na wierzch masy rozłożyć drugą część ciasta. Piec w temp. 180*C przez ok. 30 - 35 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować