Ciasto Snickers

4.5 (175 ocen)

Przepyszne!

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    7 jajek
    3/4 szkl cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto orzechowe:
    5 białek
    25 dkg orzechów
    ¾ szkl cukru
    1 łyżka miodu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem:
    1 ½ szkl mleka
    2 cukry wanilinowe
    5 żółtek
    ½ szkl cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    30 dag masła
    1 łyżka kakao
    1 kieliszek spirytusu
    5 dag orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Snickers Desery

Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne:
    Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli wsypujemy po trochę cukru i wbijamy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie puszysta i gęsta dodajemy po trochu mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko razem delikatnie łyżką.
    Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 st do chwili gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów formy (lub robimy test suchego patyczka) Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na 2 placki.
    Ciasto orzechowe:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier i wlewamy miód. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, na koniec powoli wsypujemy drobno posiekane orzechy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem, pieczemy w temp 180 – 200 st do chwili gdy zaczyna odchodzić od brzegów formy.
    Krem:
    Jedną szklankę mleka gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, w pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Gorące mleko wlewamy do utartych żółtek i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy rozmieszaną w mleku mąkę, mieszając podgrzewamy całość i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu na gęsty krem mieszając, zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy do białości w trakcie dodając po trochu zimnego budyniu. Gdy całość będzie miała konsystencję gęstego kremu wlewamy cienkim strumieniem spirytus. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Układamy w kolejności: Ciasto ciemne – masa ciemna – ciasto orzechowe – masa jasna – ciasto ciemne. Wierzch można posmarować polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować