Ciasto Shrek

4.5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z masą śmietanową, budyniową, zieloną galaretką i ciastkami.
Nie było zbyt słodkie, dopiero ciastka a' la delicje dodawały im słodkości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    Masa budyniowa:

    990 ml zielonego soku "Pysio" (duża butelka)
    3 budynie śmietankowe

    Masa śmietanowa:

    330 ml śmietany 30%
    1 galaretka zielona (agrestowa lub kiwi)

    Warstwa z galaretką:

    2 opakowania ciastek a' la delicje ( ja dałam z wiśniową galaretką i białą czekoladą)
    2 opakowania zielonej galaretki
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa biszkoptowa:

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z cytryny.
    Delikatnie miksujemy i stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę (również partiami). I mieszamy. Na tzw. dużą blachę wylewamy ciasto.
    Pieczemy w 170° przez ok. 25 -30 min, aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry.
    Gdy już będzie gotowy odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Masa budyniowa:

    W szklance soku rozrobić budynie.
    Pozostałą część soku zagotować i dodać powoli rozrobione budynie. Mieszamy, żeby nie przywarło nam do dna.
    Ta warstwa ma mieć konsystencję budyniu.
  • 3. Masa śmietanowa:

    Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (uwaga, żeby nam się nie stężała).
    Śmietanę lekko i krótko ubijamy, (żeby nie zrobiła nam się masło) dodajemy zimną galaretkę i mieszamy.

    Warstwa galaretki:

    Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, ostawić do ostygnięcia.
  • 4. Układanie warstw:

    Na zimny biszkopt wylewamy jeszcze ciepłą masę budyniową, na nią, gdy już ostygnie masę śmietanową, układamy ciastka i ostrożnie zalewamy galaretką.

    Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki. Podawać schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy Soki Delicje

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować