Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, olej i skórkę z cytryny.
Delikatnie miksujemy i stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę (również partiami). I mieszamy. Na tzw. dużą blachę wylewamy ciasto.
Pieczemy w 170° przez ok. 25 -30 min, aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry.
Gdy już będzie gotowy odstawiamy do ostygnięcia.
2.Masa budyniowa:
W szklance soku rozrobić budynie.
Pozostałą część soku zagotować i dodać powoli rozrobione budynie. Mieszamy, żeby nie przywarło nam do dna.
Ta warstwa ma mieć konsystencję budyniu.
3.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (uwaga, żeby nam się nie stężała).
Śmietanę lekko i krótko ubijamy, (żeby nie zrobiła nam się masło) dodajemy zimną galaretkę i mieszamy.
Warstwa galaretki:
Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, ostawić do ostygnięcia.
4.Układanie warstw:
Na zimny biszkopt wylewamy jeszcze ciepłą masę budyniową, na nią, gdy już ostygnie masę śmietanową, układamy ciastka i ostrożnie zalewamy galaretką.
Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki. Podawać schłodzone.
Komentarze