Rabarbarowe ciasto z bezą

4.5 (148 ocen)

  • 50 min

Sezon rabarbarowy czas zacząć - na początek lekkie ciasto z bezą.

  • 50 min

Składniki:

  • Spód:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Nadzienie:
    400 g rabarbaru
    200 g masła
    100 g cukru
    4 żółtka
    100 g mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    100 ml mleka

    Beza:
    4 białka
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Rabarbarowe ciasto z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka na spód ubić z cukrem. Ubijając, stopniowo dodawać żółtka. Następnie wsypać obie mąki i wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Masło na nadzienie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Na koniec dodać rabarbar i wymieszać. Mieszaninę rozłożyć na cieście.
  • 3. Białka na bezę ubić z cukrem na pianę. Pianę rozprowadzić na cieście i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować