Pyszne, puszyste, wilgotne i lekko kwaskowe ciasto z czarną porzeczką i agrestem posypane kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i nie tylko najlepiej smakuje z owocami sezonowymi.
Ciasto porzeczkowo-agrestowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.
2.Jajka ubij ze szczyptą soli dodaj cukier, cukier waniliowy, olej, mleko oraz sok z cytryny i mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3.Czarną porzeczkę i agrest obierz z szypułek, wypłukaj i osusz.
Blachę o wymiarach 36x 15 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto, ułóż agrest i porzeczki. Wierzch posyp kruszonką. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Komentarze