Ciasto porzeczkowo-agrestowe

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, puszyste, wilgotne i lekko kwaskowe ciasto z czarną porzeczką i agrestem posypane kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki i nie tylko najlepiej smakuje z owocami sezonowymi.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 3 jajka
    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    2 łyżki soku z cytryny
    Cukier waniliowy

    Kruszonka
    Cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    0,5 kostki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto porzeczkowo-agrestowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.
  • 2. Jajka ubij ze szczyptą soli dodaj cukier, cukier waniliowy, olej, mleko oraz sok z cytryny i mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • 3. Czarną porzeczkę i agrest obierz z szypułek, wypłukaj i osusz.
    Blachę o wymiarach 36x 15 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto, ułóż agrest i porzeczki. Wierzch posyp kruszonką. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować