Ciasto agrestowe

4.5 (152 ocen)

To ciasto często robię na różne imprezy. Wszystkim bardzo smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    7 łyżek cukru
    owoce agrestu z kompotu
    niecały litr kompotu agrestowego
    1 kostka masła
    2/3 szklanki cukru
    20 dag kokosu
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto agrestowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem. Osobno ubić żółtka z octem i proszkiem do pieczenia, połączyć z białkami i ubić. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Upiec w temp. 180 stopni C.
  • 2. Na biszkopt wyłożyć owoce agrestu.
    Z kompotu, budyniu i 7 łyżek cukru ugotować budyń i gorący wylać na owoce.
  • Ciasto agrestowe 3. Masło roztopić, dodać cukier i podgrzewać mieszając aż cukier połączy się z masłem. Dodać kokos, przemieszać i zdjąć z ognia. Dodać 2 surowe jajka, wymieszać, wylać na budyń i piec około 30 min.

Porady

Ja robię ciasto z kompotu zrobionego przeze mnie latem. Do litrowego słoika daję pełno owoców, aby starczyło na ciasto, a kompot potem rozcieńczam z wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować