Ciasto agrestowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka roztrzepać widelcem, dodać ocet i proszek do pieczenia. Wymieszać - żółtka powinny nieco urosnąć.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo żółtka.
Na koniec do masy wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do prostokątnej blaszki, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić.
2.Masa agrestowa:
Agrest umyć i przebrać, usunąć końcówki. Owoce wrzucić do garnka i zalać 250 ml wody. Gotować, aż agrest będzie miękki i zacznie się rozpadać. Dodać cukier (można dać więcej cukru, jeśli agrest wydaje się wam zbyt kwaśny) i suchą galaretkę, wymieszać, aż się rozpuszczą.
Budynie rozmieszać w 200 ml wody i wlać do agrestu, dokładnie mieszając. Pogotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wylać na biszkopt i pozostawić do całkowitego zastygnięcia.
3.Pianka:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie połączyć z tężejącą galaretką. Masę wyłożyć na masę agrestową.
Wierzch posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze