CIASTO - POEZJA

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Tanie, szybkie i wykwintne ciasto na każdą okazję. Moja rodzina zachwyca się jego smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka bułki tartej i masła

    Masa
    0,5 litra mleka
    2 budynie śmietankowe
    1op.(250ml.) serka waniliowego
    ¾ kostki miękkiego masła

    Dodatki
    2 opak. biszkoptów
    0,5 szklanki mleka
    1 opakowanie (100g) płatków migdałowych
    1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto - poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy(25x35cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • 2. Masa: gotujemy mleko do niego wlewamy rozrobioną z 3 łyżkami mleka masę budyniową, gotujemy energicznie mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę miksujemy z miękkim masłem dodając po 1 łyżce serka.
  • 3. Jednolitą masę wlewamy na upieczony biszkopt. Na masę układamy biszkopty namoczone w mleku.
  • 4. Na patelni prażymy migdały, wystudzone posypujemy biszkopty. Roztapiamy gorzką czekoladę ,polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować