Ciasto poezja jabłkowo-kokosowa

  • wyświetlono: 1513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ciasto może wygląda na "skomplikowane", jednak takie nie jest - robi się je łatwo i stosunkowo szybko :) Całość doskonale się komponuje a smaki lekko kwaskowatych jabłek ze słodką pozostałą częścią idealnie do siebie pasują. U mnie to ciasto było urodzinowym tortem dla Synka, wszystkim bardzo smakowało :)

2017-07-01ab
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm:
BISZKOPT:
8 jajek
2 szklanki mąki
1½ szklanki cukru białego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego domowego
4 łyżki oleju
2 łyżeczki octu
szczypta soli
3-4 łyżki kakao

KREM:
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła

JABŁKA:
1 kg jabłek (obranych)
2 łyżki masła
2 łyżki kaszy manny
1 galaretka (u mnie agrestowa)

MASA KOKOSOWA:
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
100 g wiórek kokosowych
100 g masła
4 łyżki mleka w proszku

POSYPKA KOKOSOWA:
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki masła
5 łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto poezja jabłkowo-kokosowa

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrami, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą i delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy.
  • 2. Na końcu dodajemy olej i delikatnie mieszamy. 3/4 ciasta wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Do pozostałej części dodajemy kakao, delikatnie mieszamy i wykładamy ciasto (można kleksami) na ciasto na blasze.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut (z termoobiegiem). Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Ostygnięte przekrawamy wzdłuż na pół.
  • 4. JABŁKA:
    Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i smażymy pod przykryciem, pod koniec smażenia dodajemy kaszę mannę. Jabłka odkrywamy, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretkę i mieszamy, pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 5. KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 6. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  • 7. MASA KOKOSOWA:
    Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy, wsypujemy cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia (nie zagotowujemy).
  • 8. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy i studzimy. Do wystudzonego dodajemy masło oraz mleko w proszku, całość ucieramy mikserem.
  • 9. POSYPKA KOKOSOWA:
    Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia.
  • 10. Na spodzie „pojemnika na ciasto” rozkładamy papier do pieczenia. Układamy kolejno: biszkopt – jabłka – masa kokosowa – biszkopt posmarowany od spodu delikatnie kremem – krem – posypka kokosowa.
    Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Porady

Moje ciasto było ciastem urodzinowym dla Synka, dlatego na wierzchu oprócz posypki kokosowej jest też starta czekolada, z której był "wysypany napis" :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptwiórki kokosowejabłkamleko w proszku

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kokosowo-jabłkowe

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto kokosowo-jabłkowe

Przepis na to ciasto mam od siostry.Jest...

Trio makowo - kokosowo - jabłkowe

Dodane przez: juchab

Ciasto Trio makowo - kokosowo - jabłkowe

Ciąg dalszy Wielkanocnych szaleństw:)...

Ciasto ucierane jabłkowo –  powidłowe z kremem kokosowym

Dodane przez: juchab

Ciasto ucierane jabłkowo – powidłowe z kremem...

Ciasto w pastelowych kolorach z...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO JABŁKOWO-KOKOSOWE Z POLEWĄ CHAŁWOWĄ

Przepis podpatrzyłam : http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/12/CIASTO-JABLKOWO-KOKOSOWE-Z-POLEWA-CHALWOWA.html...

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

image-0khj2ve

Dodane przez: JULIA S

Ciasto poezja smaków

ciasto jest szczególne ponieważ...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE