Ciasto Kokosowa poezja

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Nie jestem zwolenniczką kremów na bazie surowych jajek. Jednak ten jest tak pyszny, że warto się na to ciasto skusić:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    Dżem porzeczkowy i powidła śliwkowe

    Krem kokosowy:
    3 jajka
    1,5 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    200g wiórek kokosowych
    300g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy. Zimne ciasto przekroić na dwie części, posmarować każdą część dżemem.
  • 2. Krem kokosowy: 1 szklankę mleka zagotować i gorącym zalać kokos - wystudzić. Jajka ubić z cukrem na parze. Pozostałe mleko zagotować i cienkim strumieniem wlewać do jajek, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia - wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodawać stopniowo masę jajeczną i kokos. Kremem przełożyć placki. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować