Ciasto kokosowa poezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy. Zimne ciasto przekroić na dwie części, posmarować każdą część dżemem.
2.Krem kokosowy: 1 szklankę mleka zagotować i gorącym zalać kokos - wystudzić. Jajka ubić z cukrem na parze. Pozostałe mleko zagotować i cienkim strumieniem wlewać do jajek, cały czas ubijając. Nie przerywając miksowania podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia - wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodawać stopniowo masę jajeczną i kokos. Kremem przełożyć placki. Wierzch polać polewą.
Komentarze