Ciasto Miętusek - filmik krok po kroku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, orzeźwiające ciasto o miętowym smaku na dużą blachę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jaja
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Krem miętowy:
    1/2 szklanki wody
    250 g miętowych landrynek
    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    3 łyżki cukru
    200 g masła

    Krem śmietanowy:
    1 szklanka wody
    2 galaretki agrestowe
    500 ml śmietany 30%

    dodatkowo: 30 herbatników
    kilka kostek czekolady do starcia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto miętusek - filmik krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Włączyć piekarnik na 180°C. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę przesiać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kakao. Wymieszać. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 30-35 min.
    Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę.
  • 2. Krem miętowy:
    Do niewielkiego garnka wlać pół szklanki wody i wsypać landrynki. Gotować na niewielkim ogniu, aż landrynki się rozpuszczą.
    Do drugiego garnka wlać 2,5 szklanki mleka, dodać 3 łyżki cukru. Zagotować. W pozostawionej części mleka rozpuścić budynie.
    Do gorącego mleka wlać rozpuszczone landrynki. Wymieszać. Dodać rozpuszczony proszek budyniowy i cały czas mieszając gotować przez chwilę, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Następnie odstawić w chłodne miejsce do ostudzenia.
    Miękkie masło utrzeć. Porcjami dodawać miętowy budyń.
    Gotową masę wylać na biszkopt. Na wierch wyłożyć herbatniki.
  • 3. Krem śmietanowy:
    Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Odstawić do ostudzenia.
    Śmietanę ubić na sztywno. Następnie wlać tężejącą galaretkę. Chwilę miksować. Masę wyłożyć na herbatniki. Ciasto schłodzić w lodówce. Na wierzch można zetrzeć czekoladę.

Porady

Ciasto na dużą blachę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować