Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest bułka z masłem orzechowym i dżemem jabłkowym. Dzięki temu powstało jakże proste a za razem pyszne ciasto, które polecam każdemu kto uwielbia orzechy ziemne.
Ciasto orzechowe jabłko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Okrągła blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, ubić białka z z cukrem, a żółtka rozbełtać z łyżką octu jabłkowego. Gdy białka zostaną ubite na sztywno i nie będzie wyczuwalny cukier to zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
W osobnej połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia , stopniowo łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej. Na koniec dodać 2 łyżki oleju, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do uprzednio uszykowanej formy. Piec 40-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika zostawić do ostygnięcia.
2.Masa orzechowo-jabłkowa
Żelatynę odważyć zalać lekko woda (tyle aby ją pokryła) i odstawić 5-7 minut aby napęczniała
Jabłka zmieszać z masłem orzechowym
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( uwaga aby nie przegrzać , bo się nie zetnie). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy orzechowo - jabłkowej, wymieszać i dodać do reszty masy.
3.Wystudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć jeden blat biszkoptu sokiem jabłkowym ( może być woda z cytryną i dodatkiem cukru), wyłożyć masę orzechowo - jabłkową, położyć drugi blat biszkoptu nasączyć sokiem.
4.Do miski wlać zimną śmietanę, dodać masło orzechowe w temperaturze pokojowej i cukier puder miksować do momentu powstania puszystego kremu.
Wyłożyć na drugi blat ciasta.
5.Orzechy ziemne i kawałki czekolady ( można ją także delikatnie posiekać) włożyć do blendera miksować do rozdrobnienia czekolady i orzechów.
Posypać na wierzchu.
Schłodzić ciasto około 6 h a najlepiej całą noc.
Komentarze