Ciasto orzechowe jabłko

3.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ostatnio moim ulubionym śniadaniem jest bułka z masłem orzechowym i dżemem jabłkowym. Dzięki temu powstało jakże proste a za razem pyszne ciasto, które polecam każdemu kto uwielbia orzechy ziemne.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 płaska łyżeczka proszku
    1 łyżka octu jabłkowego
    2 łyżki oleju

    Masa orzechowo- jabłkowa
    Duży słoik musu jabłkowego
    4 kopiaste łyżki masła orzechowego
    6 gram żelatyny

    Krem orzechowy
    300 ml kremówki 36%
    4 kopiaste łyżki masła orzechowego
    2 łyżki cukru pudru

    Sok jabłkowy do nasączenia biszkoptu
    Posypka
    80 gram orzechów ziemnych prażonych nie solonych
    4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto orzechowe jabłko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Okrągła blaszkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić białka z z cukrem, a żółtka rozbełtać z łyżką octu jabłkowego. Gdy białka zostaną ubite na sztywno i nie będzie wyczuwalny cukier to zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka.
    W osobnej połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia , stopniowo łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej. Na koniec dodać 2 łyżki oleju, delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do uprzednio uszykowanej formy. Piec 40-50 minut do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Masa orzechowo-jabłkowa

    Żelatynę odważyć zalać lekko woda (tyle aby ją pokryła) i odstawić 5-7 minut aby napęczniała
    Jabłka zmieszać z masłem orzechowym
    Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali ( uwaga aby nie przegrzać , bo się nie zetnie). Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy orzechowo - jabłkowej, wymieszać i dodać do reszty masy.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, nasączyć jeden blat biszkoptu sokiem jabłkowym ( może być woda z cytryną i dodatkiem cukru), wyłożyć masę orzechowo - jabłkową, położyć drugi blat biszkoptu nasączyć sokiem.
  • 4. Do miski wlać zimną śmietanę, dodać masło orzechowe w temperaturze pokojowej i cukier puder miksować do momentu powstania puszystego kremu.
    Wyłożyć na drugi blat ciasta.
  • 5. Orzechy ziemne i kawałki czekolady ( można ją także delikatnie posiekać) włożyć do blendera miksować do rozdrobnienia czekolady i orzechów.
    Posypać na wierzchu.
    Schłodzić ciasto około 6 h a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Jabłka

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować