REKLAMA

Orzechowe ciasto na patyku

wyświetlono: 169 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Aby przygotować ciastka na patyku potrzebujemy specjalną formę silikonową i patyczki do lodów. Cakesicles to kawałki ciasta zatopione w czekoladzie. Smakuje obłędnie. Użyłam do ich przygotowania czekolady mlecznej i masła orzechowego.

opublikowany: 16.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • • 200g ciasta babkowego (przepis poniżej),
    • 60g serka mascarpone,
    • 50g masła orzechowego,
    • DODATKOWO:
    • 200-300g czekolady mlecznej,
    • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
    • DEKORACJA:
    posiekane orzeszki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto babkowe kruszymy bardzo drobno i odmierzamy potrzebną ilość. Dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
    Odrywamy kawałek ciasta (o masie 45g) i umieszczamy go we wgłębieniu formy silikonowej. Moja forma silikonowa ma 4 wgłębienia o wymiarach 7x4cm. Ciasto dokładnie ugniatamy i wyrównujemy jego brzeg. Wówczas przez otwór w formie silikonowej wkładamy patyczki do lodów. Gotowe ciasto w formie wkładamy na 30 minut do zamrażarki.
    Z tej proporcji uzyskamy 6 cakeslices i zostanie nam jeszcze około 30-35g ciasta, z którego możemy przygotować cake pops.
    Po tym czasie formę wyjmujemy. Nasze lody na patyku wyjmujemy odchylając lekko formę i jednocześnie wypychając patyczek z ciastem. Lody układamy na tacce i odkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na kilka godzin.
    Gdy ciasto się odpowiednio schłodzi to w kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Do czekolady dodajemy oleju kokosowego lub planty i mieszamy do połączenia. Czekolada powinna nam swobodnie spływać z łyżki. Tak rozpuszczoną czekoladę przelewamy do szklanki. Szklanka powinna mieć taką średnicę, aby można było w niej swobodnie zanurzyć ciasto na patyku. Szklankę warto także podgrzać w mikrofali, aby była ciepła. Wówczas czekolada nie będzie szybko stygła.
    Ciasto na patyku wyjmujemy z lodówki i zanurzamy w czekoladzie. Ciasto wyciągamy i czekamy aż czekolada obcieknie. Możemy puknąć 2-3 razy patyczkiem o rant szklanki, aby zleciał nadmiar czekolady. Gdy już czekolada spłynie to cakesicles układamy na papierze do pieczenia i od razu posypujemy posiekanymi orzeszkami. Gotowe lody odkładamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Sorbet brzoskwiniowy na patyku

Tylko 4 składniki i gotowe! Zdrowe sorbety brzoskwiniowe na patyku :)

kategoria: Desery sorbety opublikowany: 03.09.2017 | wyświetlono: 1383 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE