1.Z jajek oddzielamy żółtka i białka. W misce ucieramy białka z szczypta soli i całym cukrem. o sztywnych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką, nie mikserem. Masę wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut. Do suchego patyczka
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy słonecznik, mleko i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut często mieszając. Słonecznik wysypujemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut na złoty kolor. Uprażony słonecznik po ostudzeniu rozdrabniamy na mniejsze części.
Miękkie masło ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do otrzymania jednolitego kremu. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksujemy. Do kremu dodajemy uprażony słonecznik
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie mieszając. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy kawę a pod koniec zimną żelatynę.
Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.
Na biszkopt wykładamy masę krówkowo słonecznikową, następnie kawową i cytrynową. Dekorujemy słonym popcornem lub słonecznikiem.
Komentarze