Ciasto na ząb

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto do schrupania na jesienno-zimowe wieczory. Połączenie słodkiego kajmaku z kawą, pianką cytrynową i słonym popcornem

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 duże jaja3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki
    3 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa słonecznikowo- krówkowa:

    1 puszka gotowej masy krówkowej
    250 g miękkiego masła
    1 kieliszek wódki
    300 g łuskanego słonecznika
    4 łyżki mleka
    60 g masła
    100 g cukru

    Masa kawowa:

    250 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej1 łyżka cukru pudru


    Składniki na masę śmietanową:

    0,5 l śmietany kremówki 30%
    dwie galaretki cytrynowe


    Dodatkowo:

    słony popcorn do dekoracji lub słonecznik uprażony na suchej patelni z odrobiną soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak Ciasto

Ciasto na ząb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jajek oddzielamy żółtka i białka. W misce ucieramy białka z szczypta soli i całym cukrem. o sztywnych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do masy dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy łyżką, nie mikserem. Masę wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30-40 minut. Do suchego patyczka


    W rondlu roztapiamy masło, dodajemy słonecznik, mleko i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut często mieszając. Słonecznik wysypujemy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut na złoty kolor. Uprażony słonecznik po ostudzeniu rozdrabniamy na mniejsze części.

    Miękkie masło ucieramy na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy po łyżce masę krówkową i ucieramy do otrzymania jednolitego kremu. Na koniec wlewamy wódkę i dokładnie miksujemy. Do kremu dodajemy uprażony słonecznik

    Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody dokładnie mieszając. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy kawę a pod koniec zimną żelatynę.

    Galaretki rozpuszczamy w pół litra gorącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, Następnie dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy, do całkowitego połączenia.

    Na biszkopt wykładamy masę krówkowo słonecznikową, następnie kawową i cytrynową. Dekorujemy słonym popcornem lub słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować