CIASTO MAZURKOWE

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto na Wielkanoc.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/ciasto kruche:
    ( na 3 blaszki 30x40 cm).
    -4,5 szklanki mąki
    -1,5 szklanka cukru
    -3 jajka
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy
    -1,5 margaryny

    2/potrzeba:
    -1 słoiczek konfitury wiśniowej(240g)
    -1 gotowa masa krówkowa

    3/krem budyniowo-czekoladowy;
    -0,5 l. mleka
    -1 duży budyń czekoladowy(na3/4 l.)
    -3 łyżki cukru
    -1 czekolada mleczna

    4/polewa chałwowa:
    -2 łyżki masła
    -1/2 szklanki cukru
    -4 łyżki mleka
    -10 dkg. chałwy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Konfitury

Ciasto mazurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym jajku. Przesiać suche i zagnieść, podzielić na 3 części. Rozwałkować każdy, albo poukładać jak kruszonkę i uklepać palcami. Blaszka powinna być z jednej strony otwarta, lżej zsunąć. Piec w 175*ok. 20 min.na złoty kolor.
  • 2. Na pierwszy przestygnięty placek rozsmarować konfiturę.
  • 3. Ugotować budyń i do gorącego wkręcić czekoladę w kostkach. Ciepłym posmarować po konfiturze .
    Przykryć drugim plackiem.Na niego rozsmarować masę krówkową. Przykryć ostatnim plackiem.
  • CIASTO W PRZEKROJU 4. Na parze rozpuścić w mleku, masło i cukier. Skruszyć chałwę i mieszać do rozpuszczenia. Gorącą posmarować placek. Górę ozdobić w/g własnego gustu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa Czekolada Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować