Ciasto marchewkowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :Orzechy i rodzynki wsypać do osobnych miseczek zalać gorącą wodą. Sparzyć. Rodzynki odcedzić na sicie. Orzechy obrać ze skórki i drobno posiekać.
2.Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
3.Cukier utrzeć z jajkami w dużej misce. Dodać przesianą mąkę i pozostałe składniki. Całość zmiksować. Na koniec dodać orzechy oraz rodzynki i wcześniej startą marchewkę, wymieszać drewnianą łyżką.
4.Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Ciasto piec ok. 40 min.
5.Polewa: Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku. Rozgrzać ale nie gotować. Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
Ciepłe ciasto polać polewą. Do dekoracji można posypać wiórkami kokosowymi.
Porady
Ciasto można polać gotową polewą. Równie dobrze ciasto smakuje z polewą krówkową.
Komentarze