Ciasto marchewkowe z polewą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis dostałam od przyjaciółki i od razu zagościł w naszym domu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto: 500 g mąki, 600 g marchwi, 2,5 szklanki cukru, 6 jaj całych, 1,5 szklanki oleju, 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, mała paczka orzechów włoskich i rodzynek.
    Polewa: 1/2 kostki masła, 1/4 szklanki śmietany, 12 łyżeczek cukru pudru, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :Orzechy i rodzynki wsypać do osobnych miseczek zalać gorącą wodą. Sparzyć. Rodzynki odcedzić na sicie. Orzechy obrać ze skórki i drobno posiekać.
  • 2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • 3. Cukier utrzeć z jajkami w dużej misce. Dodać przesianą mąkę i pozostałe składniki. Całość zmiksować. Na koniec dodać orzechy oraz rodzynki i wcześniej startą marchewkę, wymieszać drewnianą łyżką.
  • 4. Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Ciasto piec ok. 40 min.
  • 5. Polewa: Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku. Rozgrzać ale nie gotować. Mieszać, aż powstanie jednolita masa.
    Ciepłe ciasto polać polewą. Do dekoracji można posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto można polać gotową polewą. Równie dobrze ciasto smakuje z polewą krówkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować