Ciasto marchewkowe z polewą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich, z polewą smakuje znakomicie.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    1.5 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    szklanka oleju
    2 szklanki startej na drobnej tarce marchewki
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki kurkumy
    łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    polewa:
    150 g kremowego serka śmietankowego
    50 g masła
    3 łyżki miodu
    3 łyżeczki soku z cytryny
    skórka z 1/4 cytryny
    cukrowa posypka
    oraz:
    słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą i jasną masę, następnie powoli wlewać cienkim strumieniem olej. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz kurkumą. Na sam koniec dodać marchewkę oraz posiekane orzechy i wymieszać ciasto łyżką. Przelać do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec 45 minut w temperaturze 180 C. Ostudzić, przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.
  • 2. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować na gładko i stopniowo dodawać po łyżce serka, na samym końcu dodać miód, sok oraz skórkę z cytryny. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście i posypać posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować