ciasto mandarynkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to moja wzbogacona wersja jabłecznika,krem serowo śmietankowy świetnie się komponuje z musem jabłkowo mandarynkowym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna i cukier: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - woda: 4 łyżki
    MASA JABłKOWA:
    - mus jabłkowy: 1 litr
    - mandarynki: 0.5 kilograma
    - galaretka pomarańczowa: 2 opakowania
    MASA SEROWO śMIETANKOWA:
    - ser biały mielony: 0.5 kilograma
    - śmietana 30-36%: 0.5 litra
    - Żelatyna: 5 łyżeczek
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto mandarynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jajka ,wodę i cukier ubijamy do białości,wsypujemy przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki.Mieszamy delikatnie i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do180 stopni.
  • 2. Mus jabłkowy przekładamy do garnka dodajemy obrane i pokrojone na kosteczki mandarynki.Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania ,odstawiamy z ognia wsypujemy galaretki, mieszamy do czasu aż się rozpuszczą studzimy .Tężejącą galaretkę wylewamy na zimny biszkopt.
  • 3. Ser ucieramy ,wlewamy rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka żelatynę,mieszamy.Smietanę ubijamy z cukrem waniliowym i dodajemy do sera ,delikatnie mieszamy ,wylewamy na galaretkę,wyrównujemy,odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem dekorujemy mandarynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować