Ciasto makowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie suche składniki wymieszać. Dołożyć do nich mleko z olejem, wymieszać trzepaczką do powstania jednolitej masy. Na koniec powoli wlewać ocet cały czas mieszając, ciasto będzie się pienić i sporo podrośnie w misce. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
2.Krem serowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Gdy będzie całkiem zimna zmiksować ją z serem i startą na tarce czekoladą. Krem wyłożyć na zimne ciasto. Wierzch posypać ostudzonym kokosem.
3.Posypka kokosowa: Kokos wraz z cukrem uprażyć na suchej, gorącej patelni do uzyskania złotego koloru. Należy go cały czas mieszać bo łatwo się przypala.
Komentarze