Ciasto makowe bez jajek

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

Ciasto jest niezwykle puszyste choć jest bez dodatku jajek, dodatek maku nadaje mu ciekawszego smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • Keksówka 15x29cm
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    ¼ szklanki oleju
    32g cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    4 łyżki octu winnego
    3 łyżki suchego maku

    Krem serowy:
    250g sera wiaderkowego
    1 galaretka cytrynowa
    4 kostki mlecznej czekolady

    Posypka kokosowa:
    4 łyżki kokosu
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie suche składniki wymieszać. Dołożyć do nich mleko z olejem, wymieszać trzepaczką do powstania jednolitej masy. Na koniec powoli wlewać ocet cały czas mieszając, ciasto będzie się pienić i sporo podrośnie w misce. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Krem serowy: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody. Gdy będzie całkiem zimna zmiksować ją z serem i startą na tarce czekoladą. Krem wyłożyć na zimne ciasto. Wierzch posypać ostudzonym kokosem.
  • 3. Posypka kokosowa: Kokos wraz z cukrem uprażyć na suchej, gorącej patelni do uzyskania złotego koloru. Należy go cały czas mieszać bo łatwo się przypala.

Porady

Ciasto smakuje zarówno dobrze bez dodatku masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować