Ciasto makowe

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem cukiernikiem. To ciasto jest obecne co roku na naszym stole w Boże Narodzenie. Moje dzieciprzepadają za nim.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    ● po 4 łyżki mąki pszennej i cukru
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    ● łyżka mąki ziemn.

    Masa:
    12,5 dag margaryny
    ● 2 jajka
    ● olejek migdałowy
    ● łyżka miodu
    ● 2 łyżki dżemu truskawkowego
    ● kisiel
    ● bakalie
    ● 40 dag maku

    Bita śmietana:
    1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 20 dag cukru pudru
    ● 3 łyżeczki żelatyny

    Oraz:
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąki z proszkiem. Wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy
    20 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Masa: mak zaparzamy wodą i dwukrotnie mielimy. Dodajemy miód, dżem, roztopioną margarynę i gotujemy pół godziny. Dodajemy jajka, bakalie, olejek, kisiel w proszku i grzejemy jeszcze 10 minut.
  • 3. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na biszkopt wykładamy ostudzoną masę makową, bitą śmietanę i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować