Ciasto LODOWIEC

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Doskonałe ciasto które przyrządzam specjalnie dla mojej córki Sylwii.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 żółtek
    1 szkl. cukru
    1 łyżka budyniu
    1 kostka masła
    olejek migdałowy
    2 galaretki owocowe
    1 łyżka kakao
    paczka biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku należy żółtka utrzeć z cukrem i łyżką budyniu. Po zagotowaniu się szklanki mleka należy dodać utartą masę i chwilę gotować. Wystawić do ostudzenia. Rozetrzeć kostkę masła i dodawać do niej wystudzoną masę i ucierać na jednolitą masę. Potem podzielić masę na dwie części i do jednej dodać kakao. Rozpuścić w 0,5 litrze wody galaretki następnie w tym roztworze moczymy biszkopty i układamy je na tortownicy, biszkopty-masa jasna-biszkopty-masa ciemna i zalewamy owocową galaretką.

Porady

Również można wyłożyć na wierzch pokrojone owoce np. brzoskwinie, truskawki i inne sezonowe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować