Ciasto kokosowe

4.5 (157 ocen)

  • 3 godz.

...

  • 3 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki kakao
    2/3 szklanki mąki tortowej
    Masa:
    500 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    kostka masła
    250 g wiórek kokosowych
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

    Ciasto:

    Białka oddzieliłem od żółtek ,ubiłem na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawałem porcjami cukier (po łyżce). Następnie po kolei (ciągle ubijając) dodawałem żółtka.

    Wymieszaną z kakao mąką ,przesiałem. Do masy jajecznej wsypałem składniki suche ,delikatnie (łopatką) wymieszałem.

    Tortownicę (22 cm) wyłożyłem papierem do pieczenia ,przełożyłem ciasto i piekłem przez 40 min w temperaturze 170 stopni C.

    Po wystudzeniu przekroiłem na pół.

    Masa:

    Mleko zagotowałem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypałem wiórki kokosowe ,gotowałem jeszcze 15 min ,do czasu kiedy masa zgęstniała. Do gorącej masy dodałem masło (po łyżce) ,mieszałem aż masło rozpuściło się. Masę ostudziłem i wyłożyłem na biszkopt.

    Na wierzch ciasta wyłożyłem masę z białej czekolady ,posypałem startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować