Ciasto kawowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na puch. Stopniowo dodajemy cukiet, a następnie żółtka. Suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą za pomocą łyżki. Wylej na blaszkę 25x32cm i piec 35min. W 165C. Po upieczeniu biszkopt przetnij na pół i nasączyć sokiem.
2.Masa z soku: budynie rozpuścić w 1szkl. Soku, resztę soku zagotować i wlać mieszankę budyniową-ugotuj budyń. Następnie ściągnąć z gazu i wsypać galaretkę, wymieszać. Ciepłą masę wylewamy na biszkopt.
3.Masa kokosowa: śnieżkę ubić wg przepisu, dodać kokos. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. Gorącej wody. Tężejącą wlewamy do masy, zmiksować. Wylać na masę. Drugą część biszkoptu również wykładamy.
4.Galaretka kawowa: !Kawę zaparzamy, przecedzamy fusy. Następnie zagotować. Ściągnąć z ognia i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i zostawiamy do lekkiego stężenia. Wylać na ciasto. Posypujemy kokosem i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze