Ciasto kawowe z kokosem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealne ciasto dla smakoszy nie tylko kawy ale również kokosu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8jaj
    1szkl. Cukru
    1szkl. Mąki pszennej
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    1budyń śmietankowy

    Masa z soku:
    750ml soku multiwitamina
    1 1/2budyniu śmietankowego
    1galaretka truskawkowa

    Masa kokosowa:
    1śnieżka w proszku
    6łyżek kokosu
    1galaretka cytrynowa

    Galaretka kawowa:
    0,8ml osłodzonej kawy
    6łyżeczek żelatyny

    Dodatkowo:
    Kokos
    Sok z wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kawowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek, ubij na puch. Stopniowo dodajemy cukiet, a następnie żółtka. Suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą za pomocą łyżki. Wylej na blaszkę 25x32cm i piec 35min. W 165C. Po upieczeniu biszkopt przetnij na pół i nasączyć sokiem.
  • 2. Masa z soku: budynie rozpuścić w 1szkl. Soku, resztę soku zagotować i wlać mieszankę budyniową-ugotuj budyń. Następnie ściągnąć z gazu i wsypać galaretkę, wymieszać. Ciepłą masę wylewamy na biszkopt.
  • 3. Masa kokosowa: śnieżkę ubić wg przepisu, dodać kokos. Galaretkę rozpuścić w 1/2szkl. Gorącej wody. Tężejącą wlewamy do masy, zmiksować. Wylać na masę. Drugą część biszkoptu również wykładamy.
  • 4. Galaretka kawowa: !Kawę zaparzamy, przecedzamy fusy. Następnie zagotować. Ściągnąć z ognia i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać i zostawiamy do lekkiego stężenia. Wylać na ciasto. Posypujemy kokosem i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować