Ciasto jogurtowe z truskawkami i czereśniami - wysokie i wilgotne

4.44 (149 ocen)

Dziś zapraszam na mocno wyrośnięte, jogurtowe ciasto. Zrobiłam je w tortownicy 21cm, ale polecam użyć większej formy - z pewnością zyska wtedy na puszystości i będzie mniej zbite.

Składniki:

  • Składniki suche:
    3 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Składniki mokre + cukier:
    2 jajka M
    400ml jogurtu naturalnego
    150ml oleju
    1/2 szklanki cukru

    Owoce:
    250g truskawek
    250g czereśni
Wystaw ocenę:

4.44 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami i czereśniami - wysokie i wilgotne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche i mokre wraz z cukrem mieszamy w osobnych miskach. Z truskawek usuwamy szypułki, z czereśni pestki.
  • 2. Łączymy zawartość obu misek, mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste. Ciasto wylewamy do tortownicy ( u mnie 21 cm, ale może być większa), na wierzch układamy owoce delikatnie dociskając.
  • 3. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1h. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować