Ciasto jogurtowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 55 min

Ciasto jogurtowe zapewne znane jest każdemu, a dobór owoców zależy tylko od sezonu i Twoich upodobań. W ostatnich dniach, w głównej roli rabarbar, jego kwaskowaty smak króluje w moich weekendowych wypiekach. Ciasto delikatne, wilgotne, mało słodkie z kwaśnym rabarbarem, to strzał w dziesiątkę.

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki

    mąka pszenna 250 g
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier 80 g
    masło 100 g
    jajka 3
    jogurt naturalny 280 g
    rabarbar 200 g
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Ciasto jogurtowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki jak masło, jajka, i jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, wyjąć z lodówki godzinę przed planowanym pieczeniem. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C, formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, usunąć włókna i końce, pokroić w kawałki 0,5-1 cm. Masło utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach miksera, na puszystą masę. Zmniejszając obroty miksera dodawać po jednym jajku, na końcu jogurt naturalny, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, dodawać partiami do masy, miksując. Ciasto wyłożyć do formy, rabarbar ułożyć na wierzch ciasta. Piec w temperaturze 170 °C, 45 minut ( najlepiej do suchego patyczka) Wystudzone ciasto prószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować