CIASTO JOGURTOWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

4.51 (154 ocen)

  • 20 min

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka jogurtu Jogobella brzoskwiniowa (330g)
    1 szkl cukru
    ok. 2,5 szkl mąki
    3 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 szkl oleju
    1 cukier waniliowy
    odrobina soli (ok. 1/4 łyżeczki)
    aromaty: śmietankowy i waniliowy

    Owoce:
    Wiśnie, morele, śliwki i inne (ja dałam brzoskwinie z puszki)


    Migdałowa kruszonka:

    • 1/2 kostki masła (125 g)
    • 1 niepełna szklanka mąki
    • 1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki
    • 1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
    • 1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szkl. cukru i solą.
    Żółtka zmiksować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości.
    Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować.
    Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
    Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, dodać po kilka kropli aromatów i wymieszać całość drewnianą łyżką.

    Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki , lepiej w dwóch, trzech turach).
    Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm., wyłożoną papierem do pieczenia.

    Położyć na nim ulubione owoce np. wiśnie i morele ,najlepiej po skosie.


    Przygotować kruszonkę:

    masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami,

    migdałami pokrojonymi w słupki oraz z cukrem. Nałożyć na owoce.

    Piec ok. 50 min w temperaturze 180-185 stopni C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować